kerkje

Het Koningskerkje is de voormalige hervormde kerk van Vierlingsbeek. Het kerkje werd in 1843 gebouwd als Hervormde Kerk. Sinds 1997 is het kerkje in gebruik voor culturele activiteiten, als trouwlocatie en voor het registreren van partnerschappen.

De geschiedenis van het Koningskerkje begint in 1611. In dat jaar kreeg de Vierlingsbeekse gemeenschap te maken met haar eerste protestant: Hermanus Beventrupfel. Beventrupfel probeerde gedurende 9 jaar zieltjes te winnen. Na zijn vertrek bleef het echter 30 jaar rustig in Vierlingsbeek, totdat in 1648 dominee Petrus Teschenmäcker de Rooms-Katholieke Laurentiuskerk in bezit nam. De Laurentiuskerk bleef tot 1800 in Hervormde handen, toen de protestante gemeente de kerk weer terug moest geven aan de rooms-katholieken. De protestantse gemeente onder leiding van dominee Stephanus Hanewinkel besloot in 1804 een nieuw kerkgebouw te laten bouwen.

Na een aantal jaren bleek het kerkje te klein te zijn en het dak bevond zich in een armzalige staat. Dominee Hanewinkel ging op audiëntie bij koning Lodewijk Napoleon en kreeg toestemming om een nieuwe kerk te bouwen. In 1811 werd het nieuwe kerkgebouw ingewijd. Om geld te besparen was dit kerkje tegen een huis aangebouwd, maar dit leidde al snel tot scheuren in het plafond en het huisje kon het kerkdak ook niet dragen. In 1838 stortte het dak zelfs gedeeltelijk in.

In 1841 later bezocht Koning Willem II Vierlingsbeek. Door dominee van Bronckhorst werd hij op de hoogte gesteld van de bouwvallige staat van de kerk. De situatie werd door een commissie onderzocht. Volgens de commissie had de katholieke aannemer (bewust) slecht werk geleverd. Datzelfde jaar nog werd besloten dat het kerkgebouw voorzichtig afgebroken mocht worden en er een nieuwe kerk mocht worden gebouwd. Zowel de koning als de Algemene Synode van de Nederlandse Hervormde kerk gaven elk 3000 gulden. De protestantse aannemer Van Dullem uit Heusden mocht de kerk bouwen. Op 8 oktober 1844 werd het kerkje, het zesde gebouw sinds 1648, ingewijd. Dit gebouw staat nog altijd in het centrum van Vierlingsbeek.

Meer informatie over de het kerkje kunt u vinden in de onderstaande bronnen:

  • 175 jaar protestantse kerk Boxmeer – H.J. van Cuijk
  • Kerk en Onderwijs – Ger Verhoeven
  • Grenzen verlegd. – St. de Oude Schoenendoos
  • Wikipedia

 

 

Koningskerkje Vierlingsbeek


Koningskerkje Vierlingsbeek


Koningskerkje Vierlingsbeek